donderdag 31 mei 2012

GGO's = duurzame voedselvoorziening?

Omdat de doelstelling van dit blog is te achterhalen in hoeverre GGO's een rol kunnen spelen in een duurzame economie en voedselvoorziening is het wellicht goed om hier wat nader op in te gaan. Want, wat is een duurzame voedselvoorziening precies?

De US Department of Agriculture(USDA) hanteert de volgende definitie voor duurzame landbouw (waarbij ik landbouw onder dezelfde noemer als voedselvoorziening schaar):

Sustainable agriculture is the practice of farming using principles of ecology, the study of relationships between organisms and their environment. It has been defined as "an integrated system of plant and animal production practices having a site-specific application that will last over the long term, and:

1. Satisfy human food and fiber needs
2. Enhance environmental quality and the natural resource base upon which the  agricultural economy depends
3. Make the most efficient use of non-renewable resources and on-farm resources  and integrate, where appropriate, natural biological cycles and controls
4. Sustain the economic viability of farm operations
5. Enhance the quality of life for farmers and society as a whole."[1]

Gezien de feiten die we inmiddels op tafel hebben, voornamelijk gegeven het systeem vanuit waar GGO's tot nog toe zijn geintroduceerd, zie ik problemen met het lange termijn perspectief en de punten 2. t/m 5.

Op lange termijn is het immers nog steeds onduidelijk wat de risico's zijn van het introduceren van GGO's in onze landbouw. Het feit dat de huidige situatie al vrijwel onherroeppelijk is baart mij dan ook grote zorgen. De kruisbestuiving tussen GGO's en reguliere gewassen, tezamen met stijgende pesticidegebruik heeft daarnaast zijn weerslag op de milieukwaliteit: denk aan de bodem, andere planten, maar ook insecten (bijv. bijen) en micro-organismen. GGO's gaan bovendien vaak samen met monoculturen die ook de diversiteit niet ten goede komen en er wordt vrijwel geen gebruik gemaakt van natuurlijke biologische cycli. De sterke machtspositie van bedrijven als Monsanto heeft zware consequenties voor kleine boeren. Denk aan financiele problemen door dure zaden en pesticiden (ivm patenten), rechtszaken die worden aangespannen en tegenvallende opbrengsten. De schrijnende situatie in bijvoorbeeld India, waar deze vicieuze cirkel tot een massaal aantal zelfmoorden heeft geleid, is hiervan een wrange illustratie. Wat duidelijk is, is dat de kwaliteit van het leven van boeren en de samenleving in zijn geheel op deze manier verre van gestimuleerd wordt. 
 
Mijn conclusie is daarom ook dat voordat deze punten volmondig met JA kunnen worden beantwoord, GGO’s simpelweg geen rol KUNNEN spelen in een duurzame voedselvoorziening*. Het zou echter kortzichtig zijn om alle GGO's in deze context over een kam te scheren. Deze (of een soortgelijke) checklist zou dan ook naast elke (nieuwe) introductie kunnen worden gelegd. Ter illustratie: Dankzij publieke onderzoeks-initiatieven, zie vorige post van Janno, kan bijvoorbeeld het huidige systeem worden omzeild. Dit zou al een aantal problemen zoals hiervoor geschetst kunnen voorkomen.
*Gebaseerd op de voorgelegde definitie.

1 opmerking:

  1. 1. Satisfy human food and fiber needs - dat kunnen ze.
    2. Enhance environmental quality and the natural resource base upon which the agricultural economy depends - het hangt er maar vanaf wat je onder 'enhance' verstaat.
    3. Make the most efficient use of non-renewable resources and on-farm resources and integrate, where appropriate, natural biological cycles and controls - dat valt te betwijfelen, maar voor- en tegenstanders vinden beide dat ze deze in pacht hebben...
    4. Sustain the economic viability of farm operations - tja, beetje hetzelfde verhaal als 3: het hangt er maar vanaf wàt voor een boer en waar hij/zij boert.
    5. Enhance the quality of life for farmers and society as a whole. - Wowie! Dat is niet niks! Wederom geeft dit punt geen enkel uitsluitsel omdat beide partijen hem kunnen claimen...

    Ik denk dat je analyse goed is, maar ik denk dat de USDA definitie van duurzame landbouw nogal stom is. Duurzame landbouw betekent volgens mij simpelweg landbouw die zo is ingericht dat hij - voor deze tijd - voldoende oplevert op een manier die ook door toekomstige generaties kan worden voortgezet. Dus put ze de natuur niet uit, maakt ze niet bovenmatig gebruik van fossiele brandstoffen en bestrijdingsmiddelen, geeft ze de mensen die er in werken een goede sociale status en economische positie enzovoort, enzovoort. Daarom is het voedselsysteem ook zo interessant: àlles zit er aan vast. Maar dat is in uitwerking behoorlijk complex. Door duurzame landbouw als 'verbeteraar van het leven van landbouwers en de samenleving als geheel' te typeren, kom je niet dichter bij de essentie. Dat is geklets voor de bühne en iedereen vrolijk te houden.

    Nogmaals goed stuk met goede links er in!

    BeantwoordenVerwijderen