donderdag 12 april 2012

Gmo’s in Europa: een kijkje in de toekomst

Hoe ziet Europa er over 50 jaar uit? Eten we dan allemaal gmo-voedsel of blijft Europa gmo-vrij? Een poging om de toekomst te voorspellen aan de hand van een recent rapport.

Het rapport Mondiale Motivatie of Europese Eigenheid, Vier scenario’s voor ggo’s in de Europese landbouw is in 2011 geschreven door de Commissie Genetische Modificatie en het Rathenau Instituut. Zij beschrijven vier extreme scenario’s hoe de situatie voor gmo’s zich in Europa kan ontwikkelen. Feit is dat de rest van de wereld wel gmo’s teelt en de vraag is hoe Europa hier op reageert. De toekomst van gmo’s in Europa hangt volgens het rapport af van de maatschappelijke acceptatie van de technologie en de eventuele externe druk. Met de externe druk bedoelen de schrijvers de sociale, economische, politieke en ecologische noodzaak om toch gmo’s te gebruiken. Bijvoorbeeld door conflicten omdat WTO-regels worden geschonden of doordat grote voedseltekorten ontstaan.

Het rapport gaat er van uit dat gmo’s veilig zijn, ook al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. Ook nemen de schrijvers aan dat de rest van de wereld door zal gaan met het op grote schaal gebruiken van gmo’s. Daar valt nog wel iets tegen in te brengen. Toch is het rapport handig om te bedenken welk scenario het meest aanspreekt. En welk scenario het meest waarschijnlijk is. En als er iets is wat de geschiedenis ons heeft geleerd is het wel dat de toekomst er altijd anders uit ziet dan we vantevoren hadden gedacht. Dit zijn de vier scenario’s uit het
rapport:

Scenario 1 GGO’s als Luxe: Gmo-voedsel is maatschappelijk geaccepteerd. Consumenten kunnen kiezen tussen gmo en gmo-vrij. Er zijn allerlei luxe gmo-producten te koop met claims over gezondheid en duurzaamheid. Er is een niche-markt voor duurdere gmo-vrije producten.

Scenario 2 Mondiale Motivatie: Politieke druk en mondiale problemen rondom voedselzekerheid leiden er toe dat gmo’s meer geaccepteerd worden. Gmo-vrij voedsel wordt duur. Het is voor consumenten lastig om gmo-vrij te kiezen.

Scenario 3 Europese Eigenheid: De maatschappelijke acceptatie voor gmo’s is ver te zoeken. Europa blijft grotendeels gmo-vrij. Biotechnologie zonder gm wordt wel veel toegepast.

Scenario 4 Dure Idealen: Weerstand tegen gmo’s blijft, maar de druk vanuit de rest van de wereld neemt toe om gmo’s te gebruiken. Tegelijkertijd zijn er voedseltekorten waardoor de prijs van gmo-vrij voedsel enorm stijgt.

Over 50 jaar leef ik het liefst in het Europa uit de scenario’s 1 en 3. Ik denk dat het eerste scenario wat waarschijnlijker is dan het derde: uiteindelijk gaan we in Europa die gmo’s ook wel accepteren, de druk zal op den duur gewoon te groot zijn. Maar tegelijkertijd kan ik me ook het tweede scenario goed indenken. Scenario 4 lijkt mij niet waarschijnlijk: als gmo-vrij voedsel echt heel duur wordt, denk ik dat de meeste consumenten kiezen voor goedkoper gmo-eten.

Hoe zie jij Europa & gmo’s over vijftig jaar? Welk scenario spreekt je aan?

1 opmerking:

  1. Mij spreekt scenario 3 mij het meeste aan. Ik denk dat de druk van buitenaf juist afneemt. Je ziet nu al bedrijven die GMO gewassen kweken vertrekken uit Europa of lidstaten van de Europese Unie. In scenario 1 vraag ik mij af in hoeverre er nog keuzevrijheid is tussen GMO's en non-GMO's "Drug and chemical giant Bayer AG has admitted that there is no way to stop the uncontrolled spread of its genetically modified crops". "Even the best practices can't guarantee perfection," said Mark Ferguson, the company's defense lawyer in a recent trial.http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aT1kD1GOt0N0

    BeantwoordenVerwijderen