dinsdag 24 april 2012

Verhogen GGO´s de voedselproductie?

Door: Ella Weggen
foto: Guardian
Vaak wordt het argument gehanteerd dat GGO´s nodig zijn, om de toenemende bevolkingsgroei te voeden. (geschat wordt een groei van 7 tot 9 miljard in 2050).

Ik vroeg me af: Zijn GGO´s daadwerkelijk in staat de voedselproductie te laten stijgen? Is dat wetenschappelijk bewezen? Is het nodig HIER in Europa meer te produceren? Hebben we daar GMO´s voor nodig of kan het ook op andere wijze?

Moet Europa meer voedsel produceren? Enerzijds lees je argumenten dat dit nodig is omdat wij op een geografisch gunstig gelegen deel van de wereld liggen, waardoor we in staat zijn (in tegenstelling tot veel andere gebieden die droog of onvruchtbaar zijn) voedsel te produceren. Anderzijds is het volgens mij ook van belang dat ontwikkelingslanden zelf in staat zijn hun voedsel te produceren, opdat zij zichzelf kunnen ontwikkelen en voorzien van voedsel. Voor ontwikkelingslanden is het argument om genetisch gemodificeerde gewassen te gebruiken zwak. Er zijn nog grote vooruitgangen te halen met conventionele manieren om tot een hogere productie te komen. De meeste ontwikkelingslanden zijn nog lang niet zo ver in hun landbouwtechnieken als onze Hollandse boeren. Daarnaast is het volgens mij niet een vraag van productie die moet stijgen om de wereld te voeden, maar van distributie. Er is genoeg te eten op de wereld, toch hebben 1 miljard mensen honger. Dit probleem kan worden aangepakt met verbeterde technieken voor ontwikkelingslanden, ontwikkeling van lokale en regionale voedselvoorziening en distributie. Ik zie niet in dat GGO´s ontwikkelingslanden of de Westerse wereld gaat helpen het probleem van de 1 miljard hongerende mensen op te lossen. Het zou interessanter zijn voor ontwikkelingslanden er voor te zorgen dat de Westerse landbouwtechnieken worden overgedragen om de productie daar te verhogen. Hier hoeven voorlopig nog geen GGO´s aan te pas te komen. Dit zou waarschijnlijk enkel averechts werken, vanwege de patenten die er op de zaden rusten. Het zorgt er niet voor dat het voedsel op de juiste plek terecht komt.


Toen ik net over GGO´s hoorde was ik gecharmeerd van het feit dat het zou kunnen helpen in droge, of overstroomde gebieden de landbouw in stand te houden. Omdat het zo gemodificeerd kan worden dat het resistent tegen verzouting. Zie hier een artikel over welke voordelen GGO´s kunnen hebben:
http://benefitof.net/benefits-of-genetically-modified-organisms/

Vorige maand las ik echter een artikel dat het niet noodzakelijk is daarvoor GGO´s te gebruiken, maar dat ook andere technieken en onderzoeken zonder GGO´s hiervoor kunnen zorgen.


Is het niet veiliger andere technieken te gebruiken om productie te verhogen? Om het voorzorgsprincipe te hanteren en niet met GGO´s pogen productie te verhogen? Afgezien van de vraag of het daadwerkelijk tot hogere productie leidt, ben ik er niet van overtuigd dat het nodig is GGO´s in te zetten om tot verhoging van voedselproductie te komen.

3 opmerkingen:

  1. Ella; weet je of het wetenschappelijk bewezen is of GGO's voedselproductie op een duurzame manier laten stijgen? Zijn er onderzoeken die jij hiervoor kan aandragen? En is er een officiële definitie voor duurzame voedselproductie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Voor ontwikkelingslanden is het argument om genetisch gemodificeerde gewassen te gebruiken zwak."

    Dit geldt eigenlijk toch ook voor niet ontwikkelingslanden? Als distributie inderdaad het probleem is... En Susan heeft gelijk - we moeten op zoek naar bewijzen voor successen van GGO's.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze definitie van een duurzame voedselproductie wordt gehanteerd door de United States Department of Agriculture:

    Sustainable agriculture is the practice of farming using principles of ecology, the study of relationships between organisms and their environment. It has been defined as "an integrated system of plant and animal production practices having a site-specific application that will last over the long term:

    1. Satisfy human food and fiber needs
    2. Enhance environmental quality and the natural resource base upon which the agricultural economy depends
    3. Make the most efficient use of non-renewable resources and on-farm resources and integrate, where appropriate, natural biological cycles and controls
    4. Sustain the economic viability of farm operations
    5. Enhance the quality of life for farmers and society as a whole."[1]

    Zouden GGO's hierin passen denken jullie? Ik zie namelijk al problemen (in de huidige situatie) met punten 2. t/m 5.

    BeantwoordenVerwijderen