woensdag 11 april 2012

Welkom!

Namens Bram Wits:

Acht YFM Academici hebben de opdracht gekregen om zich zelf onder te dompelen in één van de meest complexe vraagstukken van ons hedendaagse voedselsysteem: het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen. Bijna onmogelijk lijkt het om ratio en emotie uit elkaar te houden als het gaat om deze moderne praktijk. De grote, enge Monsanto's van deze wereld lijken arme kleine kneuterboertjes te verzwelgen. Films als Bitter Seeds (Trailer) en Raising Resistance (Trailer) bevestigen dat idee. Anderzijds hebben we een groeiende wereldbevolking met een groeiende voedsel vraag en kunnen GMO's (die op ethische wijze worden ingezet) weleens een oplossing bieden.

Eén ding is duidelijk: "Genetically modified organisms (GMOs) are a fact of modern agriculture, and are here to stay. GMOs are also a fact of public preoccupation and opinion, which politicians must take into account" (Louise Fresco). Ook de Nederlandse overheid ziet mogelijkheden, vooral voor een biobased economy. Het kabinet vroeg de SER in 2009 om advies uit te brengen over de Nederlandse perspectieven in een dergelijke economie (SER rapport). Of de biobased economy uiteindelijk oplevert wat nu wordt beloofd, moet nog blijken. ‘Om de ontwikkelingen de goede kant op te kunnen sturen, moeten sectoren op de hoogte blijven van wat er speelt en moeten afspraken worden gemaakt.’ Op de hoogte blijven doet onze opdrachtgever ook. En wij zijn uitgenodigd om dit proces onafhankelijk te doorlopen. Complex, emotioneel maar enorm de moeite waard.

Om deze taak als groep van drukke 'young professionals' aan te gaan is nogal een uitdaging. Er zijn bibliotheken vol geschreven over dit thema en, nogmaals, vooroordelen en onderbuikgevoelens zijn bijna niet uit te sluiten. Daarom hebben de deelnemers aan dit project besloten hun persoonlijke ontdekkingstocht te gaan delen op dit blog. Zonder de pretentie dat dit alomvattend kan zijn. Wij gaan aan de slag geïnspireerd op de 'Joris Luyendijk Banking Blog' waarin hij zijn persoonlijke 'issue learning curve' in een andere complex systeem te beschrijven: de financiële wereld in de Londense City. Onze eigen wereldbeeld en overtuigingen moeten daarin eerlijk worden getoetst. Alleen dan komt de discussie over dit belangrijke onderwerp, dat overal om ons heen een oprukkende realiteit vormt, verder.


Als coach van deze groep nodig ik een ieder graag uit de ontdekkingen, ideeën en uitspraken die hier worden gedeeld te toetsen, uit te dagen en zo mogelijk aan te vullen of te weerleggen.


Wij kijken uit naar de zoektocht die voor ons ligt.


Bram Wits

Geen opmerkingen:

Een reactie posten